Reviews

Chantal

Het boek leest heel makkelijk; het is onderverdeeld in hoofdstukken en korte verhalen. Voor iemand met een burn-out fijn want het zijn geen lange stukken om te lezen. Ik kon het makkelijk wegleggen en een andere keer verder lezen zonder uit het verhaal te zijn.

Eva neemt je mee terug naar haar burn-out verhaal, een verhaal wat mij aangrijpt en herkenning biedt. De onzekerheid en het verlies van vertrouwen in je eigen lichaam. Ze neemt je mee naar haar weg uit deze periode. Hoe ze steeds tegen grenzen aanliep. Maar ook hoe sterk ze nu in het leven staat.

Naast Eva haar eigen verhaal, staan er hele mooie ervaringen en verhalen van andere sterke mensen & deskundigen in, die net als Eva zelf in een burn-out terecht kwamen of heel veel expertise hebben op dit vlak. Tussendoor krijg je korte tips en trics. Stukjes verdieping over denkwijze en dat het “oké is om je niet oké te voelen”. Maar bovenal voel je dankzij deze verhalen dat er licht is aan het einde van de tunnel, want de positieve gedachten achter het boek “dat het goed komt” straalt er doorheen.

Persoonlijk vind ik het een mooie aanvulling op bestaande boeken die gepubliceerd zijn over dit onderwerp. Je wordt meegetrokken in de herkenning die de ervaringen & deskundigen geven. Dit gaf mij ook een gevoel van rust, ik ben niet de enige. Waar heel veel boeken of volledig zelfzorg gericht zijn of juist alleen op ervaring zitten…is dit de juiste mix tussen die twee.

Zeker een aanrader dus!

Mirjam

Ik heb dit boek met plezier gelezen. Inmiddels werk ik al een aantal jaren als stress en burn-out coach en ik lees te weinig boeken zoals deze. Zo leerzaam, terwijl ik mijn dagen vul met het begeleiden van. Dus erg bedankt voor het inkijkje in je leven, Eva. ( Mirjam – Balance My Life )

herstellennaburnout.nl

Hilda

Dit boek is echt een aanrader! Ik heb het in een keer uitgelezen. Het is een duidelijk boek met veel ervaringsverhalen van mensen die een burn-out hebben gehad, en met handige tools en handvaten om om te gaan met een burn-out en er weer uit te komen. Het heeft mij meer begrip en respect gegeven voor mensen met een burn-out en zij die dit te boven zijn gekomen.  ( Hilda – Consulent 1:1 dieet )

Christien

Wat een mooi boek heb je geschreven, Eva Hamming, over de vele (ervarings)aspecten van een burn-out en tevens belangrijke aandachtspunten en achtergrondinformatie voor de weg naar herstel. Ik hoop dat het bijdraagt aan het doorbreken van het taboe dat het geen zwakke zusters en broeders zijn die het ‘overkomt’ , maar juist mensen met veel verantwoordelijkheidsgevoel, enthousiasme en betrokkenheid. De gesprekken over burn-out illustreren prachtig en krachtig op hoeveel verschillende manieren een burn-out kan worden ervaren. Dat vraagt dus altijd een maatwerk aanpak. ( Christien – Kamperfoelie Coaching & Training )

Marieke

Zelf ken ik niemand anders die door een (zware) burn-out is gegaan, dat maakt het soms extra eenzaam. Met dit boek voelt het alsof er een paar vrienden zijn die hun verhaal met mij delen.

De verhalen van de auteur geven veel herkenning en een paar van de co-auteurs geven ook juist een heel andere invalshoek of situatie, we zijn immers allemaal verschillend.

Ik was bang voor een “zielig” verhaal waardoor ik me zelf ook weer “zielig” zou voelen. De verhalen zijn echter op een positieve manier geschreven wat mij extra hoop geeft op een duurzaam herstel. Ook waren er een aantal mooie tips in dit boek verborgen waar ik nog wat extra aandacht aan ga besteden in mijn eigen leven.

Het is ook fijn dat de meeste hoofdstukken kort zijn zodat je ook met een korte focus even kunt lezen.

Ik raad dit boek zeker aan!

Rosalinde

Eva schrijft over haar eigen ervaring, maar er staan ook verhalen in van andere mensen. Hierdoor biedt het veel herkenning en verschillende perspectieven. Wat ik zelf heel fijn vind, want geen enkele burn-out is precies hetzelfde. Dit soort boeken daar begin je aan en lees je in een paar dagen uit. Het is duidelijk en het bevat hele praktische tips. Dit is geschreven en samengesteld door iemand die het zelf heeft meegemaakt.

Als je net bent uitgevallen door een burn-out is dit zeker een fijn cadeautje om aan jezelf te geven. 

herstellennaburnout.nl

Petra

Toen ik hoorde over dit boek, voelde ik een interne trigger. Iets zei me dit te lezen en te voelen wat het met me zou doen. Zelf kijk ik terug op een moeizame periode in mijn leven waarin ik niet weet wat er precies met me aan de hand was. De één noemde het overspannen, de ander noemde het een gedragsstoornis.

Het boek van Eva gaf me veel inzichten omdat het vanuit meerdere perspectieven wordt verteld. Er waren raakvlakken met wat ik heb meegemaakt, en herkenbare patronen hoe ik ermee omging. Helemaal losgaan omdat ik mijn sleutels niet kon vinden bijvoorbeeld. Een compleet overtrokken reactie op een relatief klein incident. Het lezen van dit boek raakte me en bracht me meerdere malen tot tranen omdat ik eindelijk een stukje begrip vond voor situaties die ik toentertijd meemaakte. Het is fijn te lezen dat ik daarin niet ‘raar’ of ‘overgevoelig’ was; twee woorden waarmee ik mijn gedrag vaak heb bestempeld in die periode, en daarna.

Eva’s boek is belangrijk om te lezen als je stress ervaart op het werk, als je merkt dat je zaken niet kunt loslaten en als je lijf op constante spanning lijkt te staan. Nee, misschien heb je nog geen burn-out, maar je bent wel op het pad ernaar toe als je zo blijft doordenderen en niet even stilstaat bij wat je voelt en ervaart.
Maar ook als je geen stress ervaart, als alles gewoon lekker gaat, is Eva’s boek iets wat op je leeslijstje zou mogen staan. Want haar verhaal, en de verhalen van de andere ervaringsdeskundigen uit dit boek, openen je ogen naar de mensen in je omgeving die ‘raar’ en ‘gevoelig’ reageren. Het haalt een stukje veroordelend gedrag weg en maakt dat je wat meer empathisch naar die mensen kunt kijken.

De verhalen zijn niet zwaar of vol medische termen; gelukkig maar, want dat creëert afstand en daar zijn al genoeg boeken van. Dit boek gaat over de mens achter die zwaarte en de mens die bestempeld wordt met die medische termen. Het trekt je dichterbij de belevingswereld van iemand die met burn-out (klachten) kampt, en gaat in op de ervaring en het gevoel. En dat is zo belangrijk. ( Petra – Auteur en Schrijfcoach )

Astrid

Ervaringsverhalen van verschillende mensen die een burn-out hebben gehad en hier uit zijn gekomen. Of moet ik zeggen: die hier beter uit zijn gekomen. Het is geen boek om in een keer uit te lezen, maar wel een boek dat je inzicht geeft in heel veel aspecten van burn-outs. Het laat vooral ook zien dat er geen standaard oplossing is; wat voor de een heel goed werkt, heeft bij de ander geen enkel effect. Wat het ook laat zien is hoe lang het kan duren voor je iets vindt dat werkt en hoe diep mensen in een burn-out kunnen zitten.

Goed geschreven, de afwisseling tussen de verschillende mensen en vormen (er zitten bijvoorbeeld weergaves van gesprekken tussen verschillende mensen in, maar ook blogs van Eva en ervaringsverhalen) maakt dat het onderwerp op verschillende manieren wordt belicht.

Dit boek is zeker ook goed om te lezen als je zelf geen burn-out hebt, maar wel mensen in je omgeving hebt die er een hebben en je niet precies weet wat je voor ze kunt doen. Aanrader!  ( Review van Astrid )

Van een burn-out naar een onweerstaanbaar leuk leven

Verhalen over herstellen van burn-out.